Pienillä teoilla suuri vaikutus - järviä voi suojella kompostoimalla!
Järvien rehevöityminen on merkittävä ympäristöongelma, joka heikentää vesistöjen laatua ja monimuotoisuutta. Rehevöityminen johtuu pääasiassa liiallisesta ravinnekuormituksesta, erityisesti typen ja fosforin kertymisestä vesistöihin. Nämä ravinteet pääsevät vesiin muun muassa jäte- ja valumavesistä, maatalouden lannoitteista ja kaivosteollisuuden valumavesistä. Ylimääräiset ravinteet edistävät levien runsasta kasvua. Lopulta tämä johtaa veden sameutumiseen, happikatoon ja kalaston sekä muun vesiluonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen.

Järviruo'on rooli rehevöitymisessä ja sen vähentämisessä
Järviruoko (Phragmites australis) on monivuotinen heinäkasvi, joka muodostaa tiheitä kasvustoja erityisesti rehevöityneillä rannoilla. Sen leviäminen on osittain seurausta vesistöjen lisääntyneestä ravinnekuormituksesta. Vaikka järviruokokasvusto tarjoaa elinympäristön monille lintulajeille, sen hallitsematon leviäminen voi kaventaa muiden lajien elintilaa ja heikentää vesialueiden virkistyskäyttöä.
Järviruo'on niittäminen on yksi keino hallita sen leviämistä ja samalla poistaa vesistöistä ylimääräisiä ravinteita. Niiton avulla voidaan vähentää vesikasvillisuutta, parantaa veden virtausta ja lisätä rantojen monimuotoisuutta mikä puolestaan voi jo itsessään parantaa vesistön tilaa.
Järviruo'on hyödyntäminen kompostoinnissa
Niitettyä järviruokoa voidaan hyödyntää monin tavoin esimerkiksi kompostoinnissa. Kompostoimalla järviruokoa yhdessä biojätteen kanssa saadaan ravinteikasta multaa ja sen pH-arvo on lähellä neutraalia, eli noin pH 6–7. Lisäksi kompostointi tuottaa luonnonmukaista ravinteikasta kasvualustaa, mikä vähentää tarvetta keinotekoisille lannoitteille. Tämä prosessi mahdollistaa ravinteiden kierrättämisen takaisin maaperään sen sijaan, että ne päätyisivät vesistöihin aiheuttamaan rehevöitymistä.
Jokainen meistä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ympäristön tilaan. Kompostointi on konkreettinen esimerkki arjen toiminnasta, jolla voidaan edistää kestävää kehitystä ja vähentää ympäristön kuormitusta. Hyödyntämällä paikallisia resursseja, kuten järviruokoa, kompostoinnissa, osallistumme sekä jätehuollon tehostamiseen että vesistöjen suojeluun. Pienillä teoilla, kuten biojätteen asianmukaisella käsittelyllä ja kompostoinnilla, on kumulatiivisesti suuri merkitys luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja vesistöjen hyvinvoinnin edistämisessä.
Lopuksi
Kestävä arki rakentuu pienistä valinnoista. Kompostointi on yksi näistä valinnoista, ja oikealla tuotteella se on helppoa, siistimpää ja tehokkaampaa.