Miksi komposti haisee?

27.06.2024

Kompostointiryhmissä usein esiintyvä kysymys on, miksi komposti haisee? Kompostointi tuntuu olevan välillä itsestänikin kuin salatiedettä. Joskus prosessi onnistuu ilman mitään isompia ponnisteluita, toisinaan saa taas tehdä vaikka mitkä taiat ja aina vaan haisee. Tai komposti on liian märkää. Tai liian kuivaa. Tai jotain. Ehkä se onkin tämän harrastuksen suola, ei aina mene niin kuin strömsössä. Innopelletin järviruokokuivike parantaa kompostoinnin tulosta, koska kuivana tuotteena sen annostelu on helppoa. Järviruo'ossa on luonnostaan pieni määrä typpeä, joten se pitää kompostin käynnissä. Puupohjaiset kuivikkeet saattavat hidastaa prosessia, koska puu sitoo kompostimassassa olevaa typpeä itseenä.

Hienojakoinen järviruokorouhe on oivallista lisätä jo sisällä bioastiaan. Kun rouhetta laittaa astian pohjalle, niin neste imeytyy siihen. Ripottelen rouhetta myös välillä myös biojätteen päälle, varsinkin jos laitan astiaan voimakkaan hajuista biojätettä. Järviruoko sitoo hyvin hajuja.

Olen oman kompostointiprosessin saanut menemään nykyisin jo paljon paremmin. Kun aloin käyttämään Innopelletin järviruokokuiviketta, prosessin hallinta on ollut jotenkin helpompaa. Järviruokokuivike on kuivaa, koska se on kerätty talvella. Kuivike varastoidaan kuivassa tilassa, joten se myydään asiakkaalle kuivana. Järviruokokuivike ei jäädy, koska se on kuivaa. Kun kuivikkeen säilyttää kuivassa tilassa, se pysyy kuivana ja sulana. Järviruokokuivike ei myöskään ala käymään tai hajoamaan säkissä, koska se on kuivaa. Kompostoituminen ja mätäneminen vaativat kosteutta.

Kuvagalleria