07.07.2025

Ajattelin nyt jakaa teille muutaman vinkin siitä, miten komposti pysyy hyvässä kunnossa kesän kuumuudessa. Kesä tuo mukanaan aurinkoa ja lämpöä – ja kompostillekin se tarkoittaa vilkasta aikaa! ☀️ Kompostin lämpötilan nousu kertoo, että hajotustoiminta on käynnissä. Ihanteellinen lämpötila on noin 50–65 °C. Jos lämpö nousee yli 70 °C esimerkiksi helteen tai epätasapainoisen kosteuden ja ilmanvaihdon vuoksi, hyödylliset mikrobit saattavat kärsiä ja arvokasta typpeä haihtuu harakoille.

💧 Kuumalla säällä komposti voi myös kuivua liikaa, jolloin hajotustoiminta hidastuu. Jos komposti tuntuu kuivalta, voit lisätä hieman vettä – vaikka kastelukannulla. Mutta maltti on valttia: liika vesi voi tehdä kompostista tiiviin ja voi aiheuttaa hajuhaittoja. Jos näin käy kannattaa biojätteen sekaan heittää kuivikkeita, kuten lehtiä tai Järviruokorouhetta.

😷 Miksi komposti haisee? Yleisin syy on liika kosteus ja tiiviys – eli hapenpuute. Myös liiallinen typpipitoinen jäte (esim. ruoantähteet tai ruohosilppu) ilman riittävää kuivikeainetta voi aiheuttaa kompostiin hajuhaittoja.

💚 Vinkki: Reissuun lähdössä?

Näillä pienillä toimilla voit varmistaa, että kompostisi voi hyvin myös poissaolosi aikana:

– Ripottele biojätteen päälle hieman kuiviketta ennen lähtöä

– Siirrä komposti varjoisaan paikkaan, jos mahdollista

– Tarkista, että kannessa on pieni ilmanvaihtoaukko

Komposti pysyy hyvin toiminnassa myös kesän kuumuudessa, kunhan huolehdimme, että lämpötila ei nouse liikaa, kosteustaso pysyy sopivana, rakenne on kunnossa ja ilma pääsee kiertämään.

Näihin kesäkompostoinnin haasteisiin löytyy onneksi helppo apu: Inno-onni Järviruokorouhe – komposti- ja huussikuivike 💚 Tätä riittoisaa, tehokasta ja monikäyttöistä rouhetta voit käyttää myös ruukkukukkien juurella katteena, jotta kosteus säilyy kesäkuumilla. Mökillä taas huussin ja kuivikekäymälän hajut pysyvät poissa, kun lisäät kourallisen Järviruokorouhetta jokaisella käyntikerralla.